26 februari 2013

Inkallning och lite annat

Alpha växer så det knakar, har fått stora charmiga kaninöron nu och benen blir bara längre och längre särskilt snabb är han dock inte ännu utan fortfarande rätt så klumpig och tumlar mest runt. Stark som synden är han däremot! Vilket bådar gott inför framtiden som draghund. Gott om temperament har han och talar gärna om för sin omgivning vad han tycker om något.

Fortfarande lite små osäker ibland men har tuffat till sig en del när vi är ute och möter både människor och hundar. Har dock inte låtit honom hälsa på hundar eller människor förutom två unga tjejer som vi stött på två gånger nu, anledningen till att dom fick hälsa var för att dom uppvisade hundvett och stannade på ett par meters håll när dom frågade. Alpha fick ta sin tid på sig och själv välja om han ville eller inte, uppskattar att vi hann små prata i en kvart första gången innan han ville fram. Gillar sådana människor, tyvärr är dom inte speciellt vanliga nu förtiden men tack och lov har jag inte behövt fräsa ifrån mot ohyfsat folk som hellre ska stanna och bråka om varför dom inte får klappa istället för att respektera ett nej.

Har tränat en del inkallning den senaste tiden och jag tycker han blivit riktigt duktig, har börjat testa att ropa på honom även när han håller på med något som är väldigt skoj. Till exempel när han är mitt inne i en lek med Shin, hittills tycker jag att han även där blir duktigare och duktigare. Vilket såklart är tanken med träningen, befästa kommandot och sedan långsamt öka svårighetsgraden. Än så länge tränar jag bara på platser där yttre störningar är så gott som obefintliga, onödigt att chansa och riskera att han misslyckas. Tränar bara med positiv förstärkning, det ska vara roligt och lönsamt att komma till den som ropar. Korrigerar man, tjatar kommandot eller blir arg för att valpen inte "hör" eller "förstår" leder det onekligen bara till en sak och en sak endast - en individ som skiter i vad du ber om och när den insett att den är snabbare än dig (vilket dom förstår tids nog) sticker... Man måste fråga sig själv om man hade haft lust att glatt komma till någon som tjatar och är arg? Nä troligtvis inte om man har möjlighet till att strunta i det.

Han börjar ju även närma sig åldern där intresset för vilt och egna upptäcktsfärder blir starkare, förhoppningen är att kunna ha honom lös även i framtiden under ordnade former - träning och lek - men vi får ju se hur det kommer att bli på den fronten ändå, visar sig Alpha besitta stark jaktinstinkt får det bli som med Shin som alltid är kopplad på ett eller annat vis tex i spårlina som ändå ger större frihet än ett vanligt koppel. Det är ju trotts allt en Siberian Husky och man måste vara medveten om vad denna ras är kapabel till samt har för historiskt och genetiskt arv.

Annars så har tiden sin gilla gång, inga större händelser har inträffat utan vi tar det chill och en dag i taget. Kan knappt vänta tills han är större, är så sugen på att börja tillvänjningen av sele och draget, ge honom ett syfte och uppgift utöver att bara vara leksen valp och busig unghund, se honom växa och lära känna honom även på den fronten i arbete. Tillslut få se mina två hundar jobba som ett team där framför mig på cykeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar